Konferenciák

2017. ápr. 08.

House of One - Egység Ház Nemzetközi Konferencia

Értékelés
(0 szavazat)

HÁROM VALLÁS. EGY ÉPÜLET.

 

A Berlin szívében található épület a tudás és imádság otthonaként a judaizmus, a kereszténység és az iszlám békés egymás mellett élését hirdeti.

 

HÁROM VALLÁS EGY TETŐ ALATT

Berlin hamarosan valami igazán egyedi alkotás otthona lehet. Zsidók, keresztények és muszlimok egy közös imaház felépítését tervezik, amely egyszerre szolgálna zsinagógaként, mecsetként és templomként. A három különálló egységet az épület központi részén elhelyezkedő közösségi terem fogja összekötni. Itt tudhatnak meg egymásról még többet és ebben a helyiségben találkozhatnak a három felekezet képviselői egymással valamint az érdeklődőkkel.

1964-ben Dr. Martin Luther King egy nagy „világépületről” beszélt, amelyben „mindannyiunknak együtt kell élnie.” Sajnos ez azóta sem valósult meg.

Berlini zsidók, keresztények és muszlimok büszkén vallják hitüket és elköteleződésüket a béke iránt. Azonban a vallási dominanciáért folyó harc helyett együttműködésre törekednek a társadalom érdekében. Ennek eredményeként valósult meg a House of One – az Egység Háza, amely a békés párbeszéd „világépületének” szimbóluma.

A párbeszéd elköteleződést és aktív részvételt igényel: „A legkönnyebben úgy érhetjük el mindezt, ha átnyúlunk a választóvonalakon és együtt építkezünk. Ha így teszünk, akkor valaminek a részévé válunk, amit meg óvnunk kell és közösen fenntartanunk. Az új felfogás legjobb példája az együttépítkezés.” - Kofi Annan

 

 

 

ÚJ MEGKÖZELÍTÉS AZ ÉPÍTÉSZETBEN – PÁRBESZÉDRE ÉPÍTKEZÉS

A Bet- und Lehrhaus Petriplatz Berlin e.V. egyesületet 2011-ben alapították a Szt. Petri – Szt. Marien protestáns kongregáció kezdeményezésére. A keresztény szervezethez csatlakozott a Berlini Zsidó Közösség és az Abraham Geiger Főiskola a zsidóság, valamint a Fórum az Kultúrák Közti Párbeszédért Egyesület az iszlám vallás képviselőjeként. Ezek a szervezet azoknak a projekthez csatlakozó intézményeknek nyújtanak támogatást amelyek velük azonos felekezethez tartoznak.

 

 

A projektben részt vevő szervezetek 2012-ben nemzetközi építészeti pályázatot hirdettek egy olyan szakrális építményre, ahol a három vallás képviselői egy tető alatt egyesíthetik hitüket. 

Az épület kivitelezésére 2014 júniusában világ-méretű adománygyűjtő kampány indult. A tervek szerint 2017-re 10 millió euró értékű adomány fog összegyűlni és még abban az évben megtörténik az alapkőletétel.

Hogyan lehet szó párbeszédről három különböző helyiségben? A kulcs a köztük lévő terekben van. Ha három felekezet osztozik egy épületen, akkor óhatatlanul is egy negyedik platform keletkezik: az összekötő folyosókon és tereken megkezdődnek a beszélgetések.” - Wilfied Kuehn

 

Alaprajz: © Kuehn és Malvezzi

Keresztmetszet: © Kuehn és Malvezzi

 

A:  Központi közösségi helyiség (kupolaterem)

B:  Mecset

C:  Templom

D:  Zsinagóga

 

A:  Központi közösségi helyiség (kupolaterem)

E:  Régészeti leletek, könyvtár, rendezvényterem

F:  Fogadótér

G:  Panoráma, erkély

 

Az Egység Háza különböző közösségi terek sorozta, amelyek a várossal is szerves kapcsolatban állnak. Olyanok mint a zarándokút állomásai.” - Wilfied Kuehn

 

 

ADOMÁNYGYŰJTÉS BERLINBEN ÉS VILÁGSZERTE

A közel 40 országból érkezett visszajelzések azt mutatják, hogy a terrorizmus és háború által fenyegetett világunkban nagyobb szükség van a vallásközi béke kézzel fogható eredményeire mint valaha. Magánszemélyek és intézmények rendkívüli támogatásának köszönhetően az Egység Háza segítségével megvalósulhat a vallások közötti együttműködés. Ez a fajta kezdeményezés egy ruandai fegyintézetben működő imaház mellett jeruzsálemi, stockholmi és londoni kezdeményezéseket is ösztönzött.

Az Egység Háza kis helyi közösségek által szorgalmazott, alulról szerveződő kezdeményezés, amelyet már a berlini szövetségi kormány mellett a német külügyminisztérium is támogat. Az építkezés valóban sokak segítségét igényli, legyen az akár ima, akár anyagi támogatás.

Habár az épület átadása még messze van, az Egység Háza építési munkálatai már megkezdődtek. Számtalan találkozó, konferencia és prezentáció segítségével ismerhetik meg az érdeklődők az Egység Háza történetét.

 

  

MédiaVideókKapcsolat

1071 Budapest - Damjanich u. 51, III. emelet

Tel: +36 1/332-0635

E-mail: info@dialogusplatform.hu

© 2017 Dialógus Platform