Konferenciák

2017. ápr. 02.

Cardinal John Onaiyekan nigériai bíboros üzenete - House of One ( Egység ház)

Értékelés
(0 szavazat)

Jó reggelt. Mindenható és kegyelmes Istenünk békéje legyen veletek. Szeretném megköszönni azoknak, akik ezt a csodálatos konferenciát megszervezték, hogy meghívtak, és sajnálom, hogy nem lehetek Önökkel, egy korábbi vatikáni elfoglaltságom miatt. De a szívem és a szellemem Önökkel van.

Nap mint nap hallunk rossz és szörnyű híreket konfliktusokról, háborúkról, szenvedésről világszerte, amit a vallás nevében okoznak olyanok, akik alig valamit vagy semmit sem tudnak a vallásról.De Istennek hála, sok hang és sok kezdeményezés van, amely keresi a párbeszédet és az együttműködést a különböző vallások között: ez olyan terv, aminek mindannyian részesei vagyunk, és ezért lennék boldogan együtt Önökkel.

Sikeres találkozót kívánok, mert ez az egész világot behálózza, és hiszem , ez a mi időnk jele, és Isten maga bátorít minket rá.Mindent meg kellene tennünk, hogy az alapelveket megőrizzük.A vallásszabadság elvét: mindenkinek joga van Istent a maga módján imádni.

Ami ezzel egyidejűleg azt is jelenti, hogy nem csak a világban hanem minden nemzetben egyre több ember van,aki elfogadja azt a tényt, hogy a vallás felsőbbrendű.Ami azt jelenti, a vallási kisebbségek jogait teljes egészében el kell ismerni. Különben nem élhetünk békében.

Ezen kívül egyértelműen meg kell határoznunk a vallás és a politika viszonyát.Mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ahol a vallást és a politikát vegyítik vagy összekeverik, a politika gazsága gyakran hatással van a vallás szépségére.Különbséget lehet tenni e két elem között.

És végül szeretnék látni a közös alapot? A közös alapot Istenben mindannyiunk atyjában, és a közös emberségért való közös kihívásban.Ferenc pápa a Földről mint közös otthonunkról beszélt. Akár muszlim vagy, akár buddhista, katolikus, nem tudsz máshol élni, csak a Földünkön.

És a klímaváltozás ügye a tipikus példa arra, mekkora szükség van rá, hogy a világon minden férfi és nő fajtól és vallástól függetlenül fogja meg egymás kezét, hogy ezt a világot jobbá tegyük.Nemcsak a klímaváltozás dolgában, hanem, és mindenek felett, az emberek közötti kapcsolat céljából.

Igen, az emberiség történelme során sok háborút látott, de eljutottunk arra a pontra, amikor módot kell találnunk a háborúk számának csökkentésére,és -ha lehetséges- megszüntetésükre, mert csak szenvedést okoznak.Isten adjon nekünk békét napjaink világában.

Még egyszer gratulálok a találkozóhoz. Isten áldását kérem Önökre.

 

Kapcsolat

1071 Budapest - Damjanich u. 51, III. emelet

Tel: +36 1/332-0635

E-mail: info@dialogusplatform.hu

© 2017 Dialógus Platform