Videók

 

Előadó

Dr. Marton Péter: a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, biztonságpolitikai szakértő.


Összefoglaló

Egyesületünk előadássorozatának következő állomásaként Dr. Marton Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, biztonságpolitikai szakértő tartott előadást a nemzetközi koalíciók tehermegosztásáról az Iszlám Állam aspektusában.

Az előadásra kb. 25-30 érdeklődő látogatott el. A rendezvényt Lőrincz András, a Dialógus Platform Egyesület munkatársa nyitotta meg. Ezt követte Marton Péter előadása, mely több izgalmas pontra is rávilágított a konfliktus kapcsán.

A biztonságpolitikai szakértő az előadás elején rávilágított arra, hogy a globalizációnak köszönhetően jelenleg olyan világban élünk, melyben minden állam biztonsága függ a másiktól. Jelenleg a világban több olyan problémagóc is létezik, melyek akár több 1000 km-ről is fenyegetést jelenthetnek egy adott államra. Ennek realizálása a világban 2001. szeptember. 11. után valósult meg.

A jelenlegi válság kapcsán Marton Péter elmondta, hogy a probléma nem csak egy ország területére, hanem egy egész régióra kiterjed. Ennek okát azzal magyarázta, hogy ha egy koalíció a katonai beavatkozás mellett dönt egy adott országban, adott probléma ellen, akkor óhatatlanul is fellépnek úgynevezett nem várt hatások. A probléma- jelen esetben a terrorszervezet-  egy része más országba vándorol, ahol aztán újra megerősödik és újabb országokba gyűrűzik tovább. 

A biztonságpolitikai szakértő továbbá elmondta, hogy a jelenlegi, ISIS elleni harc tipikus példája a nemzetközi tehermegosztás egyenlőtlenségének. Jól látható, hogy egyes országok aránytalanul nagy, illetve kevés hozzájárulást tesz hozzá az Iszlám Állam elleni küzdelemhez.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nemzetközi tehermegosztást nem elég és nem is lehet csupán egy aspektusból megvizsgálni, annak vizsgálata sokkal bonyolultabb és összetettebb folyamat.

Az előadás végén a közönség soraiból több kérdést is feltettek az előadónak. Az est zárásaként a közönség állófogadás keretein belül, kötetlenül vitathatta meg további kérdéseit, észrevételeit az előadóval.

 

Hozzászólások

Kapcsolódó videók

Kapcsolat

1071 Budapest - Damjanich u. 51, III. emelet

Tel: +36 1/332-0635

E-mail: info@dialogusplatform.hu

© 2017 Dialógus Platform