MENEKÜLT – KVÓTARENDSZER az Európai Bíróságon

Az Európai Uniót napjainkban érintő kihívások között az első helyen szerepelnek a 2015-ben példa nélküli méreteket öltő migrációs folyamatok, illetve az ebből fakadó menekültügyi válság. Erre a rendkívül összetett és politikailag is igen érzékeny problémára különböző tagállami válaszok és megoldások születtek, illetve vannak kibontakozóban. 

Tovább olvasom…

Média és társadalmi integráció: lassan javít, gyorsan rombol - Bernáth Gábor

A cím egyik fele sem magától értetődő. A társadalmi integráció, vagy, a társadalom oldaláról nézve, a társadalmi kohézió, kicsit olyan, mint a szabadság: akkor érzékeljük, amikor elveszítjük. Nem utolsósorban a média hatására, a középosztály látszólagos immunitást tud szerezni az egyenlőtlenségek, a strukturális igazságtalanságok, a behozhatatlannak tűnő, generációkon át öröklődő hátrányok történeteivel és képeivel szemben. Ha találkozunk valamikor a szegénység hatásaival, az a biztonsági kockázatok, vagy a segélykassza növekedése révén történik.

Tovább olvasom…

Afganisztán - az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységén keresztül

A Dialógus Platform keretein belül szervezett előadássorozat következő eseményére december 10-én került sor, ahol Bálint Gábor, az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi programok vezetőjének beszámolóját hallgathattuk meg. Az programot Jakab Viktória, vallástudomány szakos hallgató nyitotta meg. A bevezető után Bálint Gábor előadását hallgathattuk meg, mely az afganisztáni helyzetet, az ott megvalósult fejlesztéseket három nagy részre osztva mutatta be.

Tovább olvasom…

A modernizmus kihívásai a zsidó és iszlám vallásban

A Dialógus Platform keretein belül szervezett előadássorozat folytatásaként november 10-én, Jakab Viktória, vallástudomány szakos hallgató által irányított beszélgetésre került sor, amelyen Abdul-Fattah Munif vallásszakértő és Fináli Gábor rabbi osztotta meg gondolatait a modernizmus kihívásairól a zsidó és az iszlám vallás kapcsán. A rendezvényt Ömer Almak, a Dialógus Platform elnöke és Szécsi József, a Keresztény-Zsidó Társaság elnöke nyitotta meg.

Tovább olvasom…

Muszlim séták 4.

A temetkezés kultúrája az iszlámban

A Dialógus Platform Egyesület a Norvég Civil Alap támogatásával ingyenes gyalogtúrával egybekötött előadást szervez, amelyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

A résztvevők többek között a következő kérdésekre kaphatnak választ:

  • Mi a mártíromság fogalma az iszlámban? 
  • Kit nevezünk hősi halottnak?
  • Hol található Budapesten muszlim temető?
  • Elhamvasztják-e a muszlim halottakat?  
  • Melyek az iszlám temetkezési szokások?
Tovább olvasom…

Muszlim séták 3.

Higiénia és fürdőkultúra az iszlámban

A Dialógus Platform Egyesület a Norvég Civil Alap támogatásával ingyenes gyalogtúrával egybekötött előadást szervez, amelyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! 

Miért fontos a higiénia a muszlimok számára? Hagyományosan miként és hol tisztálkodnak a muszlimok? Milyen az imát megelőző mosakodás? Hol találhatók termálfürdők? Melyek az ottomán fürdők Budapesten?
 
Tovább olvasom…