Média és társadalmi integráció: lassan javít, gyorsan rombol - Bernáth Gábor

A cím egyik fele sem magától értetődő. A társadalmi integráció, vagy, a társadalom oldaláról nézve, a társadalmi kohézió, kicsit olyan, mint a szabadság: akkor érzékeljük, amikor elveszítjük. Nem utolsósorban a média hatására, a középosztály látszólagos immunitást tud szerezni az egyenlőtlenségek, a strukturális igazságtalanságok, a behozhatatlannak tűnő, generációkon át öröklődő hátrányok történeteivel és képeivel szemben. Ha találkozunk valamikor a szegénység hatásaival, az a biztonsági kockázatok, vagy a segélykassza növekedése révén történik.

Tovább olvasom…

MENEKÜLT – KVÓTARENDSZER az Európai Bíróságon

Az Európai Uniót napjainkban érintő kihívások között az első helyen szerepelnek a 2015-ben példa nélküli méreteket öltő migrációs folyamatok, illetve az ebből fakadó menekültügyi válság. Erre a rendkívül összetett és politikailag is igen érzékeny problémára különböző tagállami válaszok és megoldások születtek, illetve vannak kibontakozóban. 

Tovább olvasom…

Afganisztán - az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységén keresztül

A Dialógus Platform keretein belül szervezett előadássorozat következő eseményére december 10-én került sor, ahol Bálint Gábor, az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi programok vezetőjének beszámolóját hallgathattuk meg. Az programot Jakab Viktória, vallástudomány szakos hallgató nyitotta meg. A bevezető után Bálint Gábor előadását hallgathattuk meg, mely az afganisztáni helyzetet, az ott megvalósult fejlesztéseket három nagy részre osztva mutatta be.

Tovább olvasom…

A modernizmus kihívásai a zsidó és iszlám vallásban

A Dialógus Platform keretein belül szervezett előadássorozat folytatásaként november 10-én, Jakab Viktória, vallástudomány szakos hallgató által irányított beszélgetésre került sor, amelyen Abdul-Fattah Munif vallásszakértő és Fináli Gábor rabbi osztotta meg gondolatait a modernizmus kihívásairól a zsidó és az iszlám vallás kapcsán. A rendezvényt Ömer Almak, a Dialógus Platform elnöke és Szécsi József, a Keresztény-Zsidó Társaság elnöke nyitotta meg.

Tovább olvasom…

Invázió Európa ellen?

A Dialógus Fórum IV. szemeszterének első előadására 2015. október 15-én került sor. Földi László ezredes tartotta, a Belügyminisztérium III/I-es csoportfőnökségének hírszerző tisztje, majd az Információs Hivatal műveleti igazgatója. Az előadást a Dialógus Intézet és a Keresztény-Zsidó Társaság közösen szervezte. Földi László ezredes a bevándorlásról, mint világméretű problémáról beszélt a Dialógus Intézet rendezvényén

Tovább olvasom…

Nemzetközi terrorizmus és az Iszlám Állam

Egyesületünk előadássorozatának következő állomásaként Dr. Marton Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, biztonságpolitikai szakértő tartott előadást a nemzetközi koalíciók tehermegosztásáról az Iszlám Állam aspektusában.

Az előadásra kb. 25- 30 érdeklődő látogatott el. A rendezvényt Lőrincz András, a Dialógus Platform Egyesület munkatársa nyitotta meg. Ezt követte Marton Péter előadása, mely több izgalmas pontra is rávilágított a konfliktus kapcsán

Tovább olvasom…

„Egy európai állam illúziója: az Ifjútörök Mozgalom”

2014. 05.14.-én Dr. Majoros István, tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora látogatott Egyesületünkbe. Előadása szorosan összefügg kutatási területével is, hiszen a hallgatóközönség arról kapott tájékoztatást, hogy milyen történelmi események vezettek Törökország (Oszmán Birodalom) modernizációjához. Az esemény Ömer Almak, a Dialógus Platform Egyesület elnökének köszöntőbeszédével kezdődött, majd rövid bemutatást hallhattunk Tanár úr munkásságáról

Tovább olvasom…