A modernizmus kihívásai a zsidó és iszlám vallásban

A Dialógus Platform keretein belül szervezett előadássorozat folytatásaként november 10-én, Jakab Viktória, vallástudomány szakos hallgató által irányított beszélgetésre került sor, amelyen Abdul-Fattah Munif vallásszakértő és Fináli Gábor rabbi osztotta meg gondolatait a modernizmus kihívásairól a zsidó és az iszlám vallás kapcsán. A rendezvényt Ömer Almak, a Dialógus Platform elnöke és Szécsi József, a Keresztény-Zsidó Társaság elnöke nyitotta meg.

A beszélgetés négy fő kérdés köré épült, miszerint; Melyek a modernizmus új kihívásai? Hogyan hatott a teológiára és a vallásgyakorlásra a modernizmus? Vannak-e a modernizmus kihívásaival foglalkozó mozgalmak? Melyek lesznek a jövő feladatai, kihívásai?

Az előadás elején rövid történelmi áttekintés után a kérdések megválaszolására került sor.

Ezt követően, Abdul-Fattah Munif  és Fináli Gábor mind egyetértettek abban, hogy az oktatás jelenti a jövőt;  a nyelven és a textusokon keresztül az értékek és az identitás megőrzése is lehetséges. Emellett elhangzott, hogy mindkét vallási közösségnek nagyon nehéz a modernizmus kihívásaival megküzdenie. A nyugati eszmék erősen befolyásolják a vallásokat, ezáltal megfigyelhető, hogy sokan felszínesen gyakorolják vallásukat. Következményeként kezdenek feledésbe merülni a vallási tradíciók, ennek okán alakulnak meg az olyasfajta mozgalmak, amelyek visszanyúlnak a gyökerekhez. A fundamentalizmus megjelenése a modernizmussal hozható kapcsolatban, mivel a történelem során ilyen jelenség nem volt megfigyelhető. A probléma abból fakad, hogy a szövegeket sokszor többféle módon lehet értelmezni vagy csak egy részletet ragadnak ki belőle, amely félreértésekhez vezethet. Ezek a szélsőséges fundamentalista nézetek könnyen harcok és a vallási közösségeket érő sztereotípiák megerősítésének irányába terelhetik ezt a folyamatot.

Meghívott előadóink rámutattak arra is, hogy a vallási identitás is kezd elhalványodni a vegyes házasságok, a modern technológia újdonságai és a modern kor elvárásai miatt egyaránt.

Szó esett a negatív aspektus és a rengeteg kihívás mellett azokról az újításokról is, amelyek hozzájárulnak a vallás gyakorlásának megkönnyebbítéséhez (mint például a különböző applikációk kifejlesztése). Illetve amelyek esélyt adnak a szóban forgó vallások követőinek arra, hogy megismertessék és akár megszerettessék vallásukat a ”nyugati emberekkel”, így eloszlatva a különböző előítéleteket, melyek nap, mint nap érik őket.

A beszélgetés végén a közönségnek lehetősége nyílt kérdéseket megfogalmazni a témát érintően. Ezt követően állófogadás keretein belül, a résztvevők kötetlenül vitathatták meg további észrevételeiket, kérdéseiket az előadóval.

 

Galéria:

Szólj hozzá

Ellenőrizd, hogy minden csillaggal jelölt (*) mezőt kitöltöttél!