Dialógus a XXI. század kezdetén

A vallásközi dialógus lehetőségeiről

Az emberek szabad akaratát bizonyító legfontosabb mutatók egyike a fenti diagramm. Ez a diagramm bemutatja az emberek különböző döntéseit, ami vallási hovatartozásukat illeti. Ez Isten elrendelése, amely engedi az embereket különféleképpen gondolkodni és dönteni és máshogyan cselekedni. Ezért kijelenthetjük, hogy a különbözőség és a pluralizmus talán Isten akarata szerint vannak, de legalábbis olyan jelenségek, amelyek Isten engedelmével léteznek. Ez már Ádám óta így volt és van!

A kultúrák közötti kommunikáció egy fontos, nélkülözhetetlen és áldásos folyamat, mely fejleszti az emberiséget gondolatban, cselekedetben, lélelkben. Vagy a gondolkodás, vagy pedig a cselekedetbeli különbségek járultak hozzá az emberi civilizációk kialakulásához, és ezek a különbözőségek engednek minket feljebb jutni az emberiesség magasabb fokaihoz is.

Más részről azonban pont ezt az eltérést vették alapul sok háborúban, mint az érdekek összeegyeztethetetlen konfliktusát, amelyekben az egyik fél elhalálozott, a másik, pedig profitált. Az érdek-ellentétek nem vezetnek minden esetben háborúhoz, de versengéshez igen, azonban ez a „rivalizálókat” felvértezi a képességeik maximalizásának lehetőségével. De miért is ne támogathatnánk egy ilyen megmérettetést a gazdasági, társadalmi és kulturális téren? Miért is volnánk ellenzői a fejlődésnek?

Tovább olvasom…

Terror az iszlám szemszögéből

Engedje, meg hogy meghívjuk Önt, kedves családját és barátait 2008. szeptember 11-én, csütörtökön 18.00 órakor kezdődő, Terror és az Öngyilkos merényletek az Iszlám szemszögéből című előadásunkra, az Arany János utca 10 szám alá.

Előszó

A médiában az „iszlám” és a „terror” szavak gyakran kerülnek együtt említésre. Olyan kifejezések, mint „muszlim terroristák” már-már közhellyé váltak. Mennyire helyénvaló az iszlám szót a terrorral egy lapon említeni? Helyénvaló egyáltalán bármilyen terrorra utaló szót az iszlámra vonatkoztatni? Vajon a muszlim vallás forrásai, és a különböző földrajzi régiókban kialakult évszázados hagyományok adhatnak-e felhatalmazást terrorcselekmények elkövetésére? Vagy ezek egy lapon említése csak az iszlám fényének elhomályosítására tett kísérlet? Valójában ez utóbbiról van szó. A dzsihád közvetetten vagy közvetlenül jelenthet-e terrort? Mi az iszlám álláspontja az öngyilkos merényletekkel kapcsolatban, az olyan támadásokkal kapcsolatban, melyeket nem tudni hol, mikor, kik ellen követnek majd el, és kik lesznek az esetleges áldozatok?

Tovább olvasom…

Béke Hősei Konferencia Budapesten

 

A béke hősei konferencia. Rangos előadóink a világ vezető szellemiségű békés harcosairól szóltak, s azok életének példaértékű mivoltáról. Az előadások megegyeztek abban, hogy a békesség és az egymás iránti emberi tisztelet mind nemesebbé teszik e világot.

A Dialógus Platform Egyesület szeretettel meghívja Önt a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékére szervezett BÉKE HŐSEI II. rendezvényre, amely 2006.szeptember 11.-én 18 órai kezdettel kerül megrendezésre a Központi Papnevelo Intézet dísztermében (cím: 1053 Budapest, Papnövelde u.5-7.). A rendezvényre szeretettel várjuk, megjelenésére számítunk.

Tovább olvasom…

Párbeszéd a Közös Emberi Értékekről Konferencia

Tisztelettel meghívjuk Önt 2008 március 27- én, csütörtökön 15 órakor kezdődő "Mózes-Jézus-Mohamed, Párbeszéd a Közös Emberi Értékekről című zenés rendezvényre. Mivel a polgármesteri hivatal nézőterének befogadókapacitása limitált, a részt venni szándékozók kérjük a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre írva foglalják le helyüket.

XI. Kerületi weboldalon : http://ujbuda.hu/hirek.php?articleid=1538

Mózes, Jézus és Mohamed követõi közeledtek egymáshoz. A vallási találkozó egy civil kezdeményezés eredményeként jöhetett létre, a Dialógus Platform Egyesület, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége, az Alberfalvai Polgárok köre ugyanis megkeresték Molnár Gyula polgármestert, hogy a téma felkarolása nagyon is időszerű és fontos lenne.

A rendezvény célja, hogy a három vallásban közös emberi értékek: a család, szeretet, szolidaritás, tolerancia és béke nagyobb hangsúlyt kapjon mindennapi életünkben, és az ellentétek helyett végre a hasonlóságokat keressük ne csak a vallásban, hanem az élet minden területén. 

Tovább olvasom…