Közlemény a török terrortámadásról

Közlemény

Tragikus napra ébredtünk a tegnapi három terror támadás után, mely Törökországban Andrej Karlov orosz nagykövet meggyilkolásával, Berlinben 12 ember halálával és 48 ember sérülésével, valamint Zürich-ben 3 ember súlyos sérülésével járt. 2005 óta harcolunk a béke a tolerancia és a nemzetek együttélésének a támogatásáért és továbbra is küzdeni fogunk. Érthetetlenül állunk a történtek előtt és teljes mértékben elítéljük és elfogadhatatlannak tartjuk az Ankarában, Berlinben és Zürichben végrehajtott terrorakciókat.

Tovább olvasom…

Közlemény a török katonai hatalomátvételről

Közlemény

A napokban különböző médiumokban megjelenő hírekre reagálva szeretnénk egy nyilatkozatot tenni az egyesületünkkel kapcsolatosan.

A Dialógus Platform Egyesület a kultúrák közötti párbeszéd elősegítésével igyekszik hozzájárulni a társadalmi és kulturális sokszínűséghez. Hosszú távú célunk a békés együttélés megteremtése annak szellemében, hogy a sokszínűség hozzájárul egy jobban működő társadalom létrejöttéhez.

A messzi Erzurumból érkező "Dadas"-ok jártak nálunk

Az Európai Uniós projekt keretében Magyarországra látogató Erzurum Ipari és Műszaki Szakközépiskola diákjai Egyesületünknél jártak. Az Egyesület elnöke Almak Ömer bemutatta a szervezet tevékenységét, és eközben a vendégek teát és tortát fogyasztottak. Ahogyan kifejezték, ez a szívélyes vendéglátás az otthonukat idézte. Mint köztudott az erzurumiak különösen szeretik a török teát. Elmondták továbbá, hogy projektjük célja a fajátékok gyártásának tanulmányozása volt, amelyet az itt töltött három hét alatt alaposan megismerhettek, és meggyőződhettek a játékok, valamint a faipari oktatás kiváló minőségéről, ezen kívül hozzátették, hogy nagyon jól érezték magukat Magyarországon. Az a vendégszeretet, amit itt tapasztaltak, és amelyben a különböző intézményeknél és cégeknél tett látogatások alkalmával részük volt, szemernyi kétséget sem hagyott afelől, hogy a magyar és a török nép között testvéri kapcsolat áll fenn.

Magyarország Köztársaság Elnök Schmitt Pál Kütahya-ban

A török köztársasági elnök Abdullah Gül hivatalos meghívásának eleget tevő Schmitt Pál november 14-17-e közötti törökországi tartózkodása során Kütahya-ba is ellátogatott. A Dialógus Platform Egyesületet az a megtiszteltetés érte, hogy nemcsak az elejétől végéig ott lehetett a látogatáson, de egy szép ajándékkal is meglephette a Köztársasági Elnök Urat.A Köztársasági Elnök Úr részvételével a Dumlupinar Egyetemen zajló ünnepségre Egyesületünk által küldött koszorú

Tovább olvasom…

A magyar és török kapcsolatok gyorsan bővülnek

A magyar és török kapcsolatok gyorsan bővülnek. Török-magyar üzlet emberek egyesülete TÜMISAD elnöke, Osman Şahbaz kíséretében egy csoport üzletember Magyarország második legkedveltebb turisztikai központját, Szentendrét látogatták meg, amely látogatás hozzájárult Szentendre, és az Isztambulhoz tartozó Adalar testvérvárosi kapcsolatának erősítéséhez. Szentendre polgármestere, Dr. Dietz Ferenc elmondta, hogy történelmileg, és turisztikailag is jelentős városukban szívesen látnának török befektetőket, és minden segítséget megadnak azoknak, akik itt képzelik el a jövőjüket.

A Szufizmus és a modernitás Fethullah Gülen szerint

Ellentét vagy az értékek párbeszéde?

Amikor olyan különböző fogalmakat próbálok összekapcsolni, mint a Szufizmus és a Modernitás Fethullah Gülen szemszögéből, akkor rá kell jönnöm, hogy nagy fába vágtam a fejszémet. Egyfelől a Szufizmus, mint a misztikus iszlám tradíció általános elfogadott elnevezése, nem egy pontosan meghatározott vallási mozgalom, hanem olyan ideák és gyakorlatok hálózata, amely a Korán szent üzenetének mélyebb megértése felé keresi az utat. A nem muszlim gondolkodók, csakúgy mint maguk a Szufik is, amikor tömören próbálják megmagyarázni a Szufizmust, elkerülhetetlenül olyan elemeket hangsúlyoznak ki, amelyek a történelem során a Szufi gondolkodók fókuszában voltak, de nem veszik figyelembe, vagy éppen igyekeznek elkendőzni azokat a jellemzőket, amelyek nem illenek bele, vagy esetleg ellentmondanak az általuk alkotott képnek.

Tovább olvasom…

Egyesületünknél járt az izmiri országgyűlési képviselő

Az izmiri országgyűlési képviselő és a Török Országgyűlés külügyi bizottságának tagja Rifat Sait az izmiri központú ESIDEF (Égei-tengeri és Nyugat-Földközi Tengeri Iparosok és Üzletemberek Szövetsége) meghívottjaként Budapesten járt, és ez alkalommal Egyesületünkhöz is ellátogatott.

Elnökünk, Almak Ömer bemutatta Egyesületünk tevékenységét és történetét. Rifat Sait kifejezte mennyire fontos szerepet tölt be az Egyesület a magyar és a török nép kapcsolatának mélyítésében, és elmondta, hogy "tevékenykedésével az Egyesület a két - történelmi szálakkal egyébként is mélyen egymáshoz kötődő - nemzetet még közelebb hozza egymáshoz."A tisztelt Képviselő Úr ezen kívül Makón a Duna nevű török tulajdonú üzem megnyitóját is lebonyolította.

Tovább olvasom…

Törökország-Magyarország "A közös kapcsolatok egészen a Közép-Ázsiai sztyeppékig nyúlnak."

Törökország köztársasági elnöke Abdullah Gül, Magyarország köztársasági elnökének Schmitt Pálnak a tiszteletére adott hivatalos vacsorán a két nép baráti viszonyát kihangsúlyozandó elmondta: "Ez a kapcsolat, amely egészen s közép-ázsiai sztyeppékig nyúlik vissza, mind nyelvünkben, mind kultúránkban maradandó nyomokat hagyott. Ezek a kapcsolatok meghatározóak a mai politikai, gazdasági, kulturális és szociális együttműködések terén, és szilárd alapot teremtenek a további együttműködésekhez."