House of One - Egység Ház Konferencia Összefoglalója

HÁROM VALLÁS. EGY ÉPÜLET.

A vallások közötti párbeszéd jegyében a Dialógus Platform Egyesület nemzetközi konferenciát szervezett 2017. február 2-án, a Párbeszéd Házában. A rendezvényt Hankovszky Anikó a Párbeszéd Háza, ügyvezető igazgatója és Dr. Szigeti Jenő, a Dialógus Platform elnöke nyitotta meg. Dr. Szigeti Jenő elmondta, hogy égető szükség van arra, hogy az emberek megismerjék egymást, egymás kultúráját és ezáltal meg is érthessék a másikat. Emelet a párbeszéd tanulásának, tanításának a fontosságát hangsúlyozta.

Ezt követően Dr. Tokics Imre moderátor bemutatta németországi előadó vendégeinket: Renate Franke evangélikus lelkészt, Dr. Tovia BenChorin, rabbit és Kadir Sanci imámot. Az előadók egy kerekasztal beszélgetés mellett mutatták be a House of One - Az egység Háza projektet. Az Egység Házát Berlinben tervezik felépíteni és a vallásközi párbeszéd színtere lesz. Zsidók, keresztények és muszlimok egy közös imaház felépítését tervezik, amely egyszerre szolgálna zsinagógaként, mecsetként és templomként. A három különálló egységet az épület központi részén elhelyezkedő közösségi terem fogja összekötni. Itt tudhatnak meg egymásról még többet és ebben a helyiségben találkozhatnak a három vallás képviselői egymással valamint az érdeklődőkkel. Az Egység Háza kis helyi közösségek által szorgalmazott, alulról szerveződő kezdeményezés, amelyet már a berlini szövetségi kormány mellett a német külügyminisztérium is támogat. Az építkezés valóban  sokak segítségét igényli, s mi mindenféle érdeklődést szívesen fogadunk, legyen az akár ima, akár anyagi támogatás. Habár az épület átadása még messze van, az Egység Háza munkálatai már megkezdődtek.

Az előadások után a hallgatóság az elhangzottakkal kapcsoltban feltehette kérdéseit.

John Onaiyekan, nigériai bíboros nem tudott jelen lenni a konferencián, videó üzenetében elmondta, Isten az Egység Háza megvalósítójával van."Nap mint nap hallunk rossz és szörnyű híreket konfliktusról, háboruról, szenvedésről világszerte, amit a vallás nevében okoznak olyanok, akik valamit vagy semmit sem tudnak a vallásról. De Istennek hála, sok hang és sok kezdeményezés van, amely keresi a párbeszédet és az együttműködést a különböző vallások között: ez olyan terv, aminek mindannyian részesei vagyunk, és ezért lennék boldogan együtt Önökkel."

Egy rövid ebédszünet után,Dr. Szécsi József vallásfilozófus előadásával folytatódott a konferencia.

Ezt követően, Dr. Török Csaba teológus tanár tartott előadást az irgalmasságról. "Mindhárom vallás egyaránt irgalmasként tekint az egyetlen Istenre – ezen felül pedig mindhárom megköveteli, hogy a hívő ember kövesse az isteni irgalmasság mintáját, legyen az irgalmas Úr követe, képviselője ebben a világban: törekednie kell arra, hogy szóban, tettben s magatartásban irgalmas legyen, hiszen csakis így élhet helyesen, s ekként tud felkészülni a kegyes halálra. Azt is mondhatnánk, hogy az irgalmasság gyakorlása az Istenbe vetett hit megvallásának kiemelt és dicséretes formája."
"Ha van az Egység Házának alapja, akkor az az irgalmas Istenbe vetett közös hitünk s az ebből fakadó együttes elköteleződésünk. Hogyha csupán hitelveink vagy vallási parancsolataink betűje állna a középpontban, akkor könnyen vitába keveredhetnénk, s a széthúzás lehetetlenné tenné, hogy egyetlen közös alapon építkezzünk. Ám ha az egy és irgalmas Isten kerül a dolgok origójába, s az ő megvallása fekteti le az alapkövet, akkor bizton munkálkodhatunk. Ám eközben soha ne feledjük: hogy az épület álljon, ahhoz nem csak kőre, de nem is csak szavakra van szükség, hanem olyan tettekre is, amelyek hirdetik, tanúsítják és életre váltják az irgalmasságot."

Dr. Szentpétery Péter evangélikus egyetemi docens zárta az előadássorozatot.

A díjátadó ünnepség után, az Egység Háza nemzetközi konferenciát, Hasimov Huszán, a Dialógus Platform Egyesület alelnöke zárta be.
Nagy örömünkre szolgált, hogy meghívott előadóink elfogták felkérésünket, és ezáltal a magyar közönség is megismerhette az Egység Háza nagyszerű kezdeményezés történetét.

Média

Szólj hozzá

Ellenőrizd, hogy minden csillaggal jelölt (*) mezőt kitöltöttél!