Sajtóközlemény: Fethullah Gülen a Franciaországban elkövetett szélsőséges gyilkosságokról

„A próféta legnagyobb megsértése az ártatlanok életének kioltása”

 

Fethullah Gülen, a muzulmán Hizmet (Szolgálat) mozgalom vezetője nyilatkozik a Franciaországban elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban

Nemrég értesültem mély megrendüléssel Samuel Paty kegyetlen meggyilkolásáról, amelyet Párizs egy városrészében követtek el. Most pedig újra megrázott az a hír, miszerint egy másik francia városban egy templomi istentisztelet során három ember vált egy brutális késes támadás áldozatává. Amikor tudomásomra jutott, hogy a két elkövető vallásos jelszavakat kiáltozott az iszlámra hivatkozva, a gyászom még fájdalmasabbá vált.

A muzulmánok hisznek minden, a méltóságos Ádám óta küldött prófétában és tisztelik őket (béke és áldás legyen velük). Így érthető, hogy másoktól a méltóságos Mohammed irányába ugyanezt a tiszteletet várják el, és hogy felháborodnak az őt érintő tiszteletlen nyilatkozatok és ábrázolások miatt. Nemtetszésüket azonban humánus módon a diplomácia és a jog eszközeinek alkalmazásával sokféleképpen kifejezhetik.

Vallásától függetlenül minden ember egy tiszteletreméltó lény, az emberi élet szent. Egy emberi élet ily módon történő semmibevétele sem az emberséggel, sem pedig az iszlámmal nem hozható összhangba!

A méltóságos prófétánk életét a jámborság, megbocsátás és a jószívűség jellemzi. Élete során mindig nagylelkűséggel, toleranciával viseltetett az ellene szegülők irányába, és nem hagyott helyet az ellenségeskedésnek. Így azon erőszakos cselekedetek és kegyetlenségek, amelyeket az utóbbi hetekben Párizsban tapasztalhattunk, semmiképpen sem egyeztethetők össze az iszlámmal.

Az efféle, próféta nevében elkövetett szörnyűségek egyértelműen bizonyítják, hogy az elkövetők egyáltalán nem értik a próféta üzenetét, aki felebaráti szeretetével és jóságával az egész emberiséget átkarolja. Ennek éppen az ellenkezőjét teszik: egy efféle cselekedet a próféta szellemi öröksége iránti szörnyű tiszteletlenségről tesz tanúbizonyságot. 

Ezen fájdalmas tettek kapcsán újra visszavonhatatlanul elítélem a terror és erőszak bármely formáját

A támadások ismételten emlékeztetnek minket arra, hogy mennyire fontos az emberekkel szeretettel és tisztelettel bánni, egymást a különbségek ellenére átölelni és a közös értékekre alapozni. Őszinte részvétemet fejezem ki az elhunytak hozzátartozóinak, és gyászomat megosztom az egész emberiséggel, de mindenekelőtt Franciaország népével.

 

TÉRKÉP

KAPCSOLAT

1071 Budapest - Damjanich u. 51, III. emelet

Tel: +36 70/549-0736

dialogusplatform@gmail.com

© 2020 Dialógus Platform Egyesület
A felhasználói élmény fokozásának érdekében honlapunkon sütiket alkalmazhatunk. Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.