Boldog Gyermekek Világnapját!

A világon mindenhol november 20-án ünneplik a Gyermekek jogainak világnapját. 1954 óta ezt a dátumot tartják számon a Gyermekek Világnapjaként. Az ENSZ 1959-ben fogadta el a “Gyermekjogi Nyilatkozatot”, majd 1989-ben a “Gyermekjogi Egyezményt”.1

A gyermekkor feltételezhetően az emberi élet legkiszolgáltatottabb időszaka, mivel a gyermekek igényeinek és szükségleteinek kielégítése a szüleiktől (vagy más felnőttektől) függ. Így amennyiben nem kapják meg a kellő támogatást családjuktól és/vagy magán/állami intézményektől, akkor bántalmazásnak és egyéb nehézségeknek lehetnek kitéve.

A gyermekek kizsákmányolásával és bántalmazásával kapcsolatos kérdések magukban foglalják az elegendő élelmiszer, oktatás és egészségügy hiányát, a szülői elhanyagolást, a gyerekmunkát, a testi és lelki bántalmazást, az iskolai zaklatást, megalázó helyzeteket, erőszakot, a gyermekházasságot, a szexuális visszaélést, a prostitúciót, a gyermekek bűnözők általi felhasználását és illegális fegyveres erőkbe való toborzását, továbbá a gyerekek fegyveres konfliktusok áldozatai is lehetnek (pl. utcagyerekek, árvák, menekültek).

Sajnálatos módon a gyermekek kizsákmányolása az elmúlt évtizedben az egész világon növekvő tendenciát mutatott. Különösen a világ különböző részein zajló fegyveres konfliktusok súlyosbították a helyzetet. Manapság a gyermekeknek minden eddiginél több figyelemre és védelemre van szükségük.

Nekünk, az Orchidea Iskoláknak kiemelten fontos és aktuális küldetésünk a gyermekek és jogaik védelme.  Meggyőződésünk, hogy gyerekeinknek tartozunk egy sokkal jobb körülményeket biztosító, békésebb, élhetőbb, egészségesebb és gazdagabb világgal. Ünnepeljük hát együtt a Gyermekek Világnapját - bízva egy sokkal szebb jövőben. Boldog November 20-át!


1. https://www.un.org/en/observances/world-childrens-day

 

TÉRKÉP

KAPCSOLAT

1071 Budapest - Damjanich u. 51, III. emelet

Tel: +36 70/549-0736

dialogusplatform@gmail.com

© 2020 Dialógus Platform Egyesület
A felhasználói élmény fokozásának érdekében honlapunkon sütiket alkalmazhatunk. Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.