Ramadáni fesztivál és vacsorák


A Dialógus Platform Egyesület 2007 óta rendezi meg hagyományos "
Ramadáni vacsorák" elnevezésű programját a budapesti Szent István bazilika előtt, amelyen minden érdeklődő részt vehet.
A színes program között szerepelnek a napnyugta utáni közös vacsorákon kívül török zene, népdalok, ebru festés, keringő dervisek, kalligráfia és fotókiállítás is.

Ramadanról


A Ramadán havi böjt a muszlimoknak, egy nagyon áldásos, lelki feltöltődéssel telített időszak. Az utóbbi évek Ramadánjai egy jelentős társadalmi eseményre adtak alkalmat: a kultúrák közötti dialógus elősegítésére. Nem muszlim országokban élő muszlimok megfogadják a Próféta tanácsát, s közeli távoli szomszédaikat megvendégelik...

Az iftár vacsorák ma már az élet minden területéről hoznak össze embereket, hogy egymást megismerjék és új barátságokat kössenek. Különböző vallású emberek egymásról való hiányos tudása, valamint egymás félreértése konfliktusokat szül. Akkor születik vallásközti dialógus, amikor különböző hátterű emberek összejönnek, hogy beszélgetést kezdeményezzenek.

Ha e más és más vallású emberek megismerkednek egymással, rádöbbenhetnek: mennyivel több a közös vonás bennük, mint a különbség. Ez a tudat felébreszti a szeretetet, s a szeretet az, mely békét fog hozni világunkra.

Micsoda Szema? (Keringő Dervisek tánca)


Az Isten iránti szeretettől áthatott, teljes önátadásban végzett forgás az ember szolgai mivoltának felismerését, az istenszeretethez és istenismerethez való eljutást, megértést, vagyis az Istenhez történő misztikus utazást szimbolizálja.
A szertartás része Isten neveinek említése is.

Minden forgás, amit a szemazen szema közben végez, Istenre való emlékezés. Lényeges még, hogy a dervisek nem öntudatlanul, hanem tudatosan vesznek részt a forgásban, Istenre hangolódva végzik azt, általa elnyerve az Ő szeretetét.

A szema (rituális forgás) kialakulása Mevlánának, a 13. században élt szúfi vezetőnek (misztikus filozófusnak és költőnek) tulajdonítható, aki az isteni szeretet szimbólumává vált. Ugyanakkor egy Korán vershez kapcsolódik: “Bármerre fordulsz is, Allah (Isten) arcát látod.” Mevlánát idézve: “A szema, nagyon fontos módja az isteni szeretettel való találkozásnak, egyesülésnek és a benne való feloldódásnak.

TÉRKÉP

KAPCSOLAT

Dialógus Platform Egyesület 1104 Bp. Kada u. 133.
Adószám: 18122538-1-42
Dr. Tokics Imre

info@dialogusplatform.hu

© 2020 Dialógus Platform Egyesület
A felhasználói élmény fokozásának érdekében honlapunkon sütiket alkalmazhatunk. Az oldal böngészésével hozzájárulsz a sütik használatához.